tuin en landschap
met natuur als inspiratiebron

carl vandenberghe tuin-en landschapsarch.

Start ] Omhoog ] basics ] fotoboek ] contact ] links ] levenslichtjes ]

 

 

terug naar overzicht beroepsprofiel

boomverzorging

 

 

 vooraf : het belang van bomen :

Bomen zijn onze dynamische monumenten in het landschap . Een tuin /landschap zonder bomen is als een woning zonder dak. Zonder bomen zou het landschap in onze contreien maar een structuurloze aanblik vormen .Spijtig genoeg worden we in onze samenleving maar al te vaak met  zo'n troosteloos landschap geconfronteerd. 

In onze sterk verstedelijkte samenleving moeten echte bomen wijken voor prulboompjes allerhande  . Zou het niet interessanter te zijn te opteren voor 1 of enkele serieuze bomen die ruimte en kans hebben om volledig uit te groeien dan wel te kiezen voor een verzameling miniatuurboompjes in de meest gekke vormen , de naam boom verre van waardig . Een droevige zaak is anderzijds ook dat nog steeds door niet- professionelen bomen voorzien worden waarvan men te weinig weet hoe ze zich in de toekomst gaan ontwikkelen en verkeerde standplaatskeuze is dus nog altijd legio. Zin voor verantwoordelijkheid én vooral kennis is bij heel projectontwikkelaars en studiebureaus ver te zoeken ... Hoe vaak merken we nog dat bomen noodgedwongen ieder jaar moeten gesnoeid worden als kapstokken , een probleem dat zich pas na ettelijke jaren manifesteert .

Bomen zijn onze stille getuigen , ze vertellen ons een verhaal ,ze zijn onze stille doch statige getuigen van het verleden , ze zijn iets om naar uit te kijken in alle seizoenen van lentefris groen tot winters silhouet . Ze brengen iets sereen , vaak iets magisch . Lieve bomen ,wees onze gast hier op aarde en  verheug ons met uw schoonheid .

Het economische belang van bomen en tegelijk meer bomen en natuur kunnen  hand in hand gaan : gebruik van lokaal hout

Een 100-jarige Beuk produceert ongeveer 1.7 kilogram zuurstof ( 02) per uur en voorziet daarmee in het zuurstofverbruik van 64 mensen . Hij verbruikt 2.3 kg koolzuurgas  (CO 2) per uur , evaporeert tot 408 liter water op een zonnige dag en filtert 1 ton stof per jaar ...

 

boomverzorging in de praktijk :

-kroonverzorging

uitlichtingssnoei

deze snoei gebeurt in de regel in de zomer of vroege herfst . Vaak kunnen bomen die hinderlijk zijn mbt lichtinval , blad , té groot bladvolume , .. op een verrassende manier uitgelicht worden waarbij de habitus ( vorm) vd boom gerespecteerd wordt .

begeleidingssnoei

snoei in jong stadia mbt kruinvorming en gesteltakken is van groot belang om later al te grote ingrepen te voorkomen .

 -hakhoutbeheer

-standplaatsverbetering o.a. via bodeminjectie , bodembeluchting , ...

-bescherming van bomen op werven .

Dit is alle maatregelen plannen  en  uitvoeren mbt preventie schade aan bomen op (bouw)werven .

De wortelzone en stam zijn heel gevoelig voor beschadiging . Een minimale bastschade kan in vele gevallen aanleiding geven tot ernistge infectieziekten . De wortelzone van bomen is héél gevoelig mbt bodemverdichting en uiteraad graafwerken binnen en zelfs iets buiten de kroonprojectie . Met eenvoudige maatregelen en goeie afspraken met aannemers en klant kan vaak voor alle partijen  een goed resultaat behaald worden !

 

 

E-mail : info@tuinarchitectuur.org
 

Start ] Omhoog ] basics ] fotoboek ] contact ] links ] levenslichtjes ]